Milyen előnyökkel jár az áfonya fogyasztása?

áfonya előnyei

Az áfonya (vaccinium myrtillus) volt az egyik első élelmiszer, amelyet „szuperélelmiszernek” neveztek. A világ különböző tájain számos fajtája terem; a bogyók cserjés bokrokon fürtökben nőnek és különböző méretűek lehetnek.

A termesztett áfonya édesebb, mint a vadon termesztett, de mindegyiknek ugyanaz a jellegzetes mélykék-lila színe, vékony, áttetsző héja és apró magjai vannak.

Fedezze fel az egészségre gyakorolt előnyökről szóló teljes körű útmutatónkat.

Mi az áfonya 5 legfontosabb egészségügyi előnye?

1. Védelmet nyújthat

Az áfonya tartalmazza az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalmat az általánosan fogyasztott gyümölcsök és zöldségek közül. Ezt jellemzően ORAC-értéknek nevezik. Rendkívül gazdag a természetben előforduló növényi vegyületekben, úgynevezett fitokémiai anyagokban, például ellagsavban és antocianidinekben. Ezek a fitokemikáliák felelősek a bogyó kék, indigó és vöröses színéért.

Az áfonyában található fitokemikáliákat széles körben kutatták védő tulajdonságaik miatt, amelyek segítik a szervezetet a betegségek hosszú listájának leküzdésében.

2. Segíthet megelőzni a szívbetegségeket

Kutatások kimutatták, hogy a bogyós gyümölcsökben található antocianidinek támogathatják a szív- és érrendszer működését. Úgy tűnik, hogy ezt azáltal teszik, hogy támogatják az erek egészségét és csökkentik az öregedéssel járó artériás merevséget.

3. Segíthetnek a vércukorszint szabályozásában

Az áfonya egyszerre alacsony cukortartalmú és jó rostforrás, ennek köszönhetően alacsony a glikémiás indexe (GI). Ez, valamint magas flavonoidtartalmuk segíthet javítani az inzulinérzékenységet, ami fontos a vércukorszint szabályozásában.

4. Segíthet a szem egészségének megőrzésében

Az áfonya rendszeres beiktatása az étrendbe javíthatja a látást és védelmet nyújthat az időskori makuladegeneráció ellen. Ez feltehetően a szem jobb vér- és oxigénellátásának, valamint az antioxidáns védelmének köszönhető, amely segíthet csökkenteni a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásának valószínűségét.

5. Enyhítheti a gyomor-bélrendszeri problémákat és a húgyúti fertőzéseket

A hagyományos orvoslás szerint az áfonya hasznos gyógyír lehet mind a gyomor-bélrendszeri panaszok, mind a húgyúti fertőzések esetén.

Mindenki számára biztonságos az áfonya fogyasztása?

Az áfonya, valamint az olyan gyümölcsök, mint az alma, az őszibarack, az avokádó és a málna természetes vegyi anyagokat, úgynevezett szalicilátokat tartalmaz. Egyes emberek érzékenyek ezekre a vegyületekre, és allergiás reakciót tapasztalhatnak rájuk, beleértve a bőrkiütést és duzzanatot.

Ajánlott cikkek