4 gyakori mancsprobléma, amely a kutyákat érinti

Mivel a kutyákat szőr borítja, néha nehéz lehet megtalálni egy másik problémát, amely komoly gondot okozhat: a mancsproblémákat, amelyek jelentős fájdalmat és kényelmetlenséget okozhatnak a kutyusodnak. Ha mostanában nem vizsgálta meg alaposan kutyája mancsait, akkor még ma tegye meg. Miközben kutyája pihen, óvatosan emelje fel a mancsait, és keresse a következő állapotok jeleit.

Mancspárna hiperkeratózis

A hiperkeratózis a keratin rendellenes termelődése, ami a szőr, a bőr, a körmök és a karmok szokatlan növekedését eredményezi.

Amikor a kutya szervezete a szükségesnél többet termel ebből az anyagból, a mancsok kemény, vastag külsőt kapnak, amely megkeményedik és megrepedezik. Kalluszok és hólyagok is kialakulhatnak, amelyek elfertőződhetnek, és felesleges fájdalmat okozhatnak a kutyának.

A bőrkeményedés elkerülésének néhány módja közé tartozik a természetes balzsamok használata, amelyek E-, F- és A-vitaminok koktélját tartalmazzák. A tappancsok hidratált állapotban tartása gyengéd enyhülést biztosít.

Pemphigus

Amikor egy kutya pemphigusban, egy autoimmun betegségben szenved, az immunrendszere alapvetően túlhajtásban van. Az antitestek támadni kezdik a mancsok bőrét, ami fájdalmas gennyes hólyagokhoz, hólyagokhoz és kéregképződéshez vezet. Úgy tűnik, hogy egyes fajták különösen hajlamosak a Pemphigusra, például az akiták, a dobermann pinscherek és a collie-k.

Az állatorvos általában kortikoszteroid-kezelést vagy más immunszuppresszív gyógyszert ír fel ennek az állapotnak a kezelésére.

Cinkhiány

Számos körülmény okozhatja kutyája mancspárnáinak megkeményedését és repedezését, beleértve az allergiás reakciókat, a belső betegségeket és a kemény felületeken való gyakori séta vagy futás miatti egyszerű bőrkeményedés kialakulását,

A mancsok rossz állapotának kevésbé ismert esete a rossz táplálkozás, különösen az, amely alacsony cinktartalmú. Úgy tűnik, hogy ez a probléma a Huskyknál és az alaszkai malamutoknál gyakoribb, mint más fajtáknál. A cinkhiány más problémákat is magában foglalhat, például krónikus emésztési problémákat és szervi károsodást, ha nem kezelik azonnal.

Ha a kutyáján a fenti tünetek bármelyike jelentkezik, beszélje meg az étrendjét állatorvosával. Beszéljen a kutyája által szedett táplálékkiegészítőkről is, mivel ezek zavarhatják a cink felszívódását.

Gombás és bakteriális fertőzések

Ha kutyája folyamatosan nyalogatja és rágja a mancsait, vagy ha bőrpírt, duzzanatot vagy vízelvezetést észlel a mancsain, akkor gombás vagy bakteriális fertőzése lehet.

Gyakran a lábujjak közötti bőr érintett, ezért mindenképpen ellenőrizze ezeket a területeket, valamint a nagyobb mancspárna területét.

Ezek a fertőzések allergiára is visszavezethetők, ezért még egyszer: ha elviszi a kutyáját az állatorvoshoz egy konzultációra, az segít megoldani a rejtélyt, és az orvos fel tudja írni a megfelelő gyógyszert.

Források

  • ASCPA – Gyakori kutyabetegségek
  • A legboldogabb kutya – A mancspárna hiperkeratózisának kezelése kutyáknál
  • Embrace Insurance – Pemphigus kutyáknál
  • VCA Hospitals – Cink-rezisztens bőrgyulladás kutyáknál

Következtetés

A kutyák robusztus családtagok, és egészségügyi problémáik néha észrevétlenek maradhatnak. Gyakran ez a helyzet a mancsok állapotával, mivel a mancsok bőre elrejtőzhet a szőrzet alatt.

Vegye szokásává, hogy időnként ellenőrizze kutyája mancspárnáit, és keresse az érdes, vörös vagy duzzadt bőr jeleit. Figyeljen a túlzott nyalogatásra is, és mindenképpen forduljon mielőbb orvoshoz, hogy kutyájának ne kelljen szenvednie ezekkel a betegségekkel.

Ajánlott cikkek