5 ok, amiért érdemes vegetáriánussá válni

Miért válnak az emberek vegetáriánussá? Ennek számos oka van, kezdve az egészségesebb életmódra való törekvéstől az állatjóléttel kapcsolatos aggodalmakig. Ebben a bejegyzésben az öt legnépszerűbb okot mutatjuk be, amiért érdemes áttérni a vegetáriánus életmódra. Nézzük meg őket

Miért érdemes vegetáriánusnak lenni

1. A végleges fogyás érdekében

A vegetáriánusok jellemzően kevesebbet nyomnak, mint a húsevők. A hús általában sok extra egészségtelen zsírral és koleszterinnel jár, ami hosszú távú fogyasztás esetén túlsúlyt okoz.

Egy tanulmány szerint azok a túlsúlyos emberek, akik zsírszegény és vegetáriánus étrenden éltek, az első évben átlagosan 24 kilót fogytak! Mindezt úgy, hogy nem számolták a kalóriákat. És nem csak ez sikerült, hanem a vizsgálatot követő öt évig meg is tartották ezt a súlyt. Lehet, hogy nem a fogyás az oka annak, hogy vegetáriánussá váljon, de mindenképpen szép előny.

2. A betegségek megelőzése érdekében

A vegetáriánusoknál kisebb valószínűséggel alakulnak ki betegségek és rákos megbetegedések – derül ki az Amerikai Dietetikusok Szövetségének állásfoglalásában ismertetett kutatásból: Sokkal kevesebb állati zsírt és koleszterint fogyasztanak, helyette több rostot és antioxidánst. Ez az étrendváltás segít megelőzni a szívbetegségeket, a stroke-ot és a cukorbetegséget

3. Tovább élhet

Évekkel meghosszabbíthatja az életét, ha vegetáriánus étrendre vált. Egy tanulmány szerint a vegetáriánus étrend átlagosan hat évvel hosszabbítja meg az életet.  Mindezt úgy teszi, hogy a vitaminok, ásványi anyagok, rostok és fitonutriensek révén erősíti az immunrendszert. Emellett segít megelőzni a krónikus betegségeket és visszafordítani azokat, ami meghosszabbítja az élettartamot.

4. Az állatokkal való együttérzés

Az emberek egyre inkább függnek a kereskedelmi célú állattenyésztéstől, amely gyakran embertelen módszereket alkalmaz az állatok felnevelésére és húsuk levágására. Ez sokakat felzaklat, akik megismerik ennek részleteit. Azzal, hogy vegetáriánus vagy, csökkented az ilyen fajta hús iránti keresletet, és ezáltal csökkented azon állatok számát, amelyeknek szenvedniük kell.

5. Növeli az energiát

A hús helyett gyümölcsökkel és zöldségekkel teli étrend rengeteg tápanyagot, vizet és rostot biztosít, és könnyebb emésztést. Ha a szervezetednek nem kell olyan keményen megdolgoznia az összetett vagy egészségtelen ételek megemésztéséért, többletenergiád marad más folyamatokra. Ráadásul a növények oxigént szállítanak a véredben, így minden hatékonyabban tud működni.

Ajánlott cikkek