Itt az ideje az olajcserének

olajcsere

A járművén elvégzendő legfontosabb karbantartásként fontos az olaj rendszeres cseréje. Minden alkalommal, amikor vezet, az olaj azon dolgozik, hogy a motor megfelelően működjön.

Az olajcserére azért van szükség, hogy járműve megfelelően működjön. Olvasson tovább az alábbiakban, hogy megtudja, milyen előnyökkel jár a rendszeres olajcsere.

Az öt legfontosabb ok az olajcserére

1. Ok: a rendszeres olajcsere tisztán tartja a motort

Ahogy az olaj a motorba áramlik, szennyeződéseket és egyéb részecskéket hoz magával. Ha nem cseréli rendszeresen az olajat, iszap képződik a motorban. A sűrű olaj miatt a motorja keményebben dolgozik, hogy megpróbálja átvágni az iszapos olajat, ami a motor túlórázását okozza, és gyengíti azt.

Az Ön lakóhelye alapján több részecske kerülhet az olajába, ha szárazabb, porosabb területen él. Ha rendszeresen cseréli az olajat, a káros szennyeződések rutinszerűen eltávolításra kerülnek, ami megakadályozza a motor károsodását.

2. Ok: hosszabb motor élettartam

Az olajból származó szennyeződések és részecskék eltávolítása érdekében rendszeresen cseréld az olajat és a szűrőket, hogy a motorodat tisztán tartsd, valamint megvédd a jövőbeli károsodásoktól. Az olaj segít hűvösen tartani a motort, de ha régi és piszkos, nagyobb az esélye a motor túlmelegedésének. Az olaj megvédi a motorját, beleértve a forgattyús tengelyeket, a csatlakozó rudakat és a vezérműtengelyt a kopástól és a károsodástól, ezért hogy motorja tovább bírja, rendszeresen cserélje az olajat.

3. Ok: jobb fogyasztás

Azzal, hogy elegendő tiszta olaj van a motorban, csökkented a motor működtetéséhez szükséges üzemanyag mennyiségét. Összességében az egy literre jutó kilómétereket több ok is befolyásolja, például a vezetési szokások, a környezet, amelyben vezetsz, és a jármű karbantartása. Ha hagyja, hogy a szennyeződés és a szemét tovább rétegződjön a motorjában, az súrlódást okozhat, ami rossz motorteljesítményhez és rossz üzemanyag-fogyasztáshoz vezet. Ehhez képest, ha az olajat rendszeresen cserélik és tisztán tartják, csökken a súrlódás kialakulásának esélye, és a motorja hatékonyan fog működni, jobb fogyasztás mellett.

4. Ok: érvényteleníti az autó garanciáját és az autó eladási értékét

Amikor új autót vásárolsz, az autóhoz garancia jár, amely akár évekig is tarthat, ez az autó típusától függ. Az apró betűs rész szerint egyes garanciák csak akkor érvényesek, ha Ön folyamatosan karbantartja az autóját, így ha nem cseréli rendszeresen az olajat, a garancia érvényét vesztheti.

Ha járműve motorja nem működik megfelelően, autója viszonteladói értéke automatikusan csökkenni fog. Ha karbantartja a járművét, és erről bizonyítéka is van, például egy nyugta, akkor jobb viszonteladási árra számíthat.

5. Ok: segít a környezetnek

Ha a motor friss olajjal működik, tisztábban fog égni, ami kevesebb kipufogógáz-kibocsátást eredményez. Ha autója piszkos olajjal működik, a részecskék felhalmozódnak, és az autóból szennyeződés kerül a levegőbe. Továbbá, ha az olaj rossz és tönkremegy, a motorja szennyezést fog termelni, és a járműve nem fog megfelelően működni.

 Az olaj minősége mellett egy régebbi jármű birtoklása több kipufogógázt juttathat a környezetbe, ha nem cseréli gyakran, mivel az idősebb járművek gyorsabban égetik el az olajat. A kevesebb szennyezés és a jármű megfelelő működésének biztosítása érdekében cserélje rendszeresen az olajat.

Ajánlott cikkek